【Intervju】 Tobias Alexandersson om hans thaiboxnings-karriär!

Inför kommande Muay Thai Camp har Askari tagit tillfället i akt och bekantat oss mer med Tobias Alexandersson för att få veta lite mer om hans thaiboxningsresa.

Tobias Alexandersson är en av landets i särklass bästa thaiboxare med flera världsmästartitlar bakom sig. Meriterna talar ett tydligt språk. Tobias Alexandersson har ett fightrecord på 61-23-1 och har haft den världsberömda WPMF titeln hela 4 gånger i två olika viktklasser. Han har mött fighters som Aikpracha Menayothin, Lamsongkram Chuwattana, Youssef Boughanem, Frank Giorgio, Detrit Poptiritham, Apited Sitsongpeenong och många fler. Tobias är den svensk som varit högst rankad på Rajadamnern Stadium och har även slagits om titeln. Hur kom det sig att du började med thaiboxning? Jag har alltid varit intresserad utav kampsport och provat olika stilar som Taekwondo, Jiujitsu men fastnade inte riktigt för någon utav dom. Tränade även på ett ställe som blandade thaiboxning, kickboxning och savate och jag fick genast mersmak för thaiboxningen. Efter lite mer än ett år där letade jag upp en ren Thaiboxningsklubb som jag började träna på.

Berätta om din första träningsresa i Thailand och varför du valde just Kaewsamrit Gym? Min första träningsresa gjorde jag 2002 om jag inte minns fel till. Då reste jag till Bangkok där jag bodde på ett gym som hette Kiatchansing. Under en månad bodde jag med tränarna och de andra boxarna och vi sov tillsammans i boxningsringen då det var ett väldigt spartanskt gym. Även om gymmet var väldigt spartanskt så kompenserades det med mycket bra träning. Året därpå återvände jag till Kiatchansing igen men gymmet var nedlagt och boxarna hade slutat eller fått sina kontrakt sålda till andra gym. Ett av gymmen som köpt kontrakten var Kaewsamrit Gym så jag beslöt mig för att åka dit. Kaewsamrit har ett gott rykte om sig samt har fostrat många stora boxare som Anuwat Kaewsamrit. Anuwat är nog är den mest kända utav dom men även Singmanee samt tvillingarna Rittijack och Yuttajack fanns i deras stall på den tiden.

Du har varit väldigt aktiv i Thailand och internationellt, berätta varför du valt att satsa internationellt? Jag föredrar poängsystemet i Thailand och vill bygga mitt namn där sporten är grundad och dessutom är som störst. Vissa frågar mig "varför inte satsa på Glory, K-1 eller MMA? Mer pengar där". Pengarna är inte alltid de bästa i Thailand alla gånger men personligen så känner jag ett större värde i att bygga mitt namn här nere. Övriga matcher utomlands kommer i andra hand och de går jag mest för att behålla ringvanan och dra in lite extra kulor till familjen.

Vad tycker du om thaiboxningen i Sverige, vad är skillnaden i träning och att fightas i Thailand? Thaiboxningen i Sverige håller riktigt hög klass på sina håll, de har fokus på rena och hårda träffar, bra balans och timing samt god kunskap i clinchen. Men tyvärr är det väldigt många som fortfarande har "kickboxnings-tänket" och det tror jag har att göra med regelsystemet i Sverige. Där det kan löna sig att vara aktiv i de första ronderna även om du blir dominerad i de avslutande ronderna. Vet en thailändsk tränare som sagt något i stil med "Du kan öppna matchen som en kattunge men avsluta som ett lejon men öppnar du som ett lejon och avslutar som en kattunge så är du körd" och det ligger någonting i det.

Ytterligare en stor skillnad mellan Sverige och Thailand är ju förstås användandet av armbågar som kan göra en markant skillnad under match. Även på träningarna så är det där ganska stor skillnad. I Thailand är det samma rutiner varje dag, mitsar, sparring, clinch (vilket jag själv föredrar) medan i Sverige är det mer övningar och varierade pass för att hålla intresset uppe hos klubbmedlemmarna.

Du är den svensk som varit högst rankad på Rajadamnern Stadium och har även slagits om titeln. Hur såg resan ut för att nå dit och få slåss om titeln? Om jag inte minns fel så var jag rankad 2a på Rajadamnern Stadium. Det började med att jag var i Bangkok för en annan match tillsammans med en annan boxare från Kaewsamrit Gym. Chanachai som han heter (dåvarande rankad 3:a) skulle gå match mot mästaren vid tillfället, Lamsongkram Chuwattana. Chanachai blev skadad strax innan titelmatchen och då jag nyligen besegrat Panom och Bernung Topkingboxing som också låg på rankingen så blev jag tillfrågad att ersätta honom. Domaren bröt matchen i tredje ronden för att Lamsongkram teepade (pushkickade) mig i ögat vid två tillfällen i slutet på den ronden.

Beskriv dig själv som thaiboxare och vad är din favoritteknik? Jag skulle beskriva mig som en fysisk boxare som gillar armbågar.

Hur har det sett ut med skador i ringen och vad är din värsta skada hittills? Jag klarat mig från större skador men många cuts i ansiktet har det blivit genom åren.

Vad kan man förvänta sig när man ska gå match i Thailand ? Skulle väl vara att jag vet sällan om vad som väntar mig nere i Thailand. Jag brukar inte få detaljerna förrän jag landat och det brukar vanligtvis vara 4 eller 5 dagar innan match. Har jag tur så är det en VM-titel som står på spel. Det enda jag nästan vet med säkerhet innan jag åker är viktklass och datum.

Har du någon match på gång och vad är nästa mål? Sitter för tillfället och skriver från Bangkok och min nästa match är redan om några dagar här i Thailand. Efter den här matchen är planen att åka hem till familjen och vila upp mig en vecka för att sedan hålla seminarium på Lejonkulan (Göteborg Muay Thai). Efter seminariet är det är dags för nya förberedelser inför nästa match som är i Frankrike 30:e april.

Har du någon hälsning till de som kommer till seminariet som du håller den 2:a April? Under seminariet kommer jag blanda thaiboxningens 8 vapen och gå igenom kontring, tekniska övningar och clinch-tekniker. Det kommer finnas något att ta med sig för alla oavsett stil.

Innan vi lämnar dig Tobias så måste vi få ställa de viktigaste frågorna. Vi kör 5 snabba.

Phuket eller Bangkok? Aldrig varit på Phuket så jag säger Bangkok.

Khao Pad Gai eller köttbullar och lingon? Älskar husmanskost så får bli köttbullar på den!

Lumpinee eller Rajadamnern? Oj den va svår.. Störst promotions på Lumpinee men Rajadamnern är äldre så det blir Rajadamnern.

Muhammad Ali eller Iron Mike Tyson? Tyson

Göteborg elle Stockholm? 50/50 där, så blir Göteholm

Askari.nu vill tacka Tobias för att han tagit sig tid att svara på våra frågor och skickar lyckoönskningar till honom nere i Bangkok. Vi ser fram emot kommande seminarium och hoppas att vi syns där.

Detta thaiboxningsläger kommer att äga rum på Göteborgs Muay Thai den 2:a april under två pass och kostnaden för detta är endast 300 kr. OBSERVERA: Endast 30 platser lediga!

För mer information, kontakta Fred J. Smith, fredjsmith1987@gmail.com / 0721-853323

Missa inte detta! Askari kommer även finnas på plats med grymma erbjudanden! Eventet på Facebook kan ni hitta HÄR!

12788162_10153851470451113_388773377_n 12788515_10153851470431113_818067577_o 12810411_10153851470381113_1494224316_o 12804491_10153851470461113_605638269_n 12784411_10153851470416113_1030079107_n Tobias Alexandersson Muay Thai Camp

Leave A Comment

Please note, comments must be approved before they are published